Installeer Flash:
Installeer Adobe Flash player

Nieuwsdossiers

Spotprenten

Ze staan vaak in kranten en tijdschriften, spotprenten. Een spotprent is een grappige tekening waarin een persoon of een situatie heel erg wordt uitvergroot. Vaak gaan spotprenten over belangrijke onderwerpen of personen uit het nieuws.

Spotprenten zijn leuk om naar te kijken. Als je een goede spotprent bekijkt, kun je in één keer zien waar het over gaat. Met één tekening kun je dus een heel verhaal vertellen. Kijk maar eens naar de spotprent hieronder. Kun jij zien waar deze tekening over gaat?

 

Deze spotprent gaat over Geert Wilders en koningin Beatrix. Toen de koningin op staatsbezoek was in de Verenigde Arabische Emiraten droeg ze tijdens een bezoek aan een moskee een hoofddoek, omdat dat in de moskee zo hoort. Geert Wilders vond dat de koningin geen hoofddoek moest dragen en heeft hier wat van gezegd. Het kwam groot in het nieuws. En voor de spotprent tekenaar Jos Collignon een reden om deze tekening te maken voor in een  krant.

Geschiedenis

Spotprenten bestaan al heel lang. In de tijd van de Grieken en de Romeinen maakten mensen ook al grappige tekeningen van mensen. Later werden spotprenten vooral gebruikt om kritiek te geven op de baas van een land. Zo zijn er bijvoorbeeld veel tekeningen gemaakt over Adolf Hitler tijdens de tweede wereld oorlog.

Cartoon rel

Spotprenten worden over de hele wereld gemaakt. Over belangrijke onderwerpen uit het nieuws, maar vaak ook over gevoelige onderwerpen. En ook al is het maar een tekening, één zo’n plaatje kan de hele wereld op z’n kop zetten. Een paar jaar gelden gebeurde dat in Denemarken. Een Deense cartoonist heeft toen een spotprent gemaakt over Mohammed, een belangrijk persoon voor de moslims. Heel veel moslimlanden werden boos op Denemarken. Het werd een echte rel.

Grenzen

Het is heel moeilijk om de grenzen aan te geven van een spotprent. Wanneer ga je te ver? En wanneer is een tekening niet meer grappig en beledig je mensen? Als er een rel ontstaat over een spotprent moet de rechter bepalen wie gelijk heeft. In Nederland is er bijvoorbeeld een wet waarin staat je recht hebt op vrijheid van meninguiting. Dat betekent dat je mag zeggen, schrijven en tekenen wat je vindt en denkt. Maar Nederland kent ook een wet waarin staat dat je niemand mag beledigen. Erg lastig dus voor een rechter om te bepalen wie er gelijk heeft.

Reportage

Bekijk hier de reportage over spotprenten en je krijgt tips van TRIK een echte spotprent tekenaar!

terug naar overzicht